dieta dla sportowca
Dieta dla biegaczy długodystansowych
4 lutego 2020
Musy owocowe
13 lutego 2020
Pokaż wszystkie

Persymona

persymona na odchudzanie

Persymona to owoc, który możemy spotkać częściej pod nazwą kaki. Kształtem przypomina pomidora, lecz jego znakiem rozpoznawczym są charakterystyczne zielone liście oraz intensywny pomarańczowy, czerwono-pomarańczowy kolor. Ten egzotyczny owoc pochodzi z Chin i może osiągać nawet 8 metrów wysokości. W tamtejszym region jest nazywany „koreańskim mango”.


Persymona (Kaki) występuje w dwóch rodzajach: jako odmiana o cierpkich owocach, gdy są niedojrzałe i odmiana pozbawiona cierpkości na każdym etapie dojrzewania. Owoc może osiągać różne wielkości od małych owoców 100 gramowych do nawet 500 gramowych olbrzymów. Mogą mieć również różne kształty np. kuliste, spłaszczone lub podłużne. Ich konsystencja przypomina galaretkę i jest w pełni jadalny lecz radzimy je obierać ze skórki lub jeść jak kiwi, wydrążając środek łyżeczką.


Wartość odżywcza w 100 gramach owocu kaki przedstawia się następująco:

Energia: 70 kcal
Białko: 0,6 g
Tłuszcze: 0,2 g
Węglowodany: 18,6 g
w tym cukry: 12,5 g
Błonnik: 3,6 g


persymona w dietetyce

Dzięki szerokim właściwościom persymona nazywana jednym z najlepszych super food’sów z wszystkich egzotycznych owoców. Jest:

  • niskokaloryczne, dlatego może być spożywany przez osoby przebywające na diecie;
  • zawiera małą ilość tłuszczu, a sam owoc może powodować obniżenie cholesterolu całkowitego, LDL i trój glicerydów;
  • bardzo dobre źródło błonnika, który poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i przyspiesza przeminę materii;
  • bogate w witaminy C, jedzone regularnie, zwiększa odporność;
  • dzięki zawartości flawonoidów, polifenoli i przeciwutleniaczy, ma działanie przeciwinfekcyjne, przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne;
  • świeże owoce są bogate m.in. w beta karoten, likopen i luteinę, które mają działanie przeciwnowotworowe, opóźniają starzenie i zapobiegają wielu chorobom;
  • zawarta w kaki zeaksantyna, zapobiega utracie wzroku wraz z wiekiem;
  • ponadto owoce zawierają potas, magnez, miedź i fosfor, które wpływają m.in. przeciwnowotworowo i krwiotwórczo.   


persymona


Jak wybrać najlepszy owoc persymony?

  1. Wybieraj owoc o gładkiej połyskującej skórce, bez plamek i przebarwień o ciemnym czerwonym zabarwieniu.
  2. Nie kupuj owocu bez liści.
  3. Jeśli chcesz poczekać z ich degustacją to wybieraj twarde owoce, które w domu dojrzeją.
  4. Natomiast jeśli mamy owoce dojrzałe to najlepiej będzie je przechowywać w lodówce.




Persymona – Przepisy !

Jeśli zastanawiacie się co można zrobić z persymony, to podpowiemy wam jak wzbogacić swoją kuchnię tym przysmakiem. Oczywiście sam w sobie owoc jest bardzo dobry w smaku i można go zjeść jak jabłko. My natomiast chcieliśmy pójść o krok dalej i podsunąć Wam kilka ciekawych przepisów na konfiturę z kaki, pudding z chia, koktajl oraz egzotyczne risotto.


persymona

Konfitura z kaki

Składniki:

  • 1 kg kaki
  • 2-3 cytryny
  • 2-3 łyżki ksylitolu lub miodu (jeśli owoce nie są słodkie)

Przygotowanie:

Wydrąż z owoców cały miąższ, dodaj sok z cytryny i ksylitol. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Wlej do małych słoiczków, zakręć i pasteryzuj przez ok.20min.


persymona

Pudding chia z kaki

Składniki:

  • 3/4 szkl. mleka
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 dojrzałe kaki
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Mleko wymieszaj z nasionami chia i odstaw na 2 godziny (co pół godziny przemieszaj). Miąższ z kaki zblenduj z sokiem z cytryny. Chia przełóż do pucharków i polej musem z kaki.


Koktajl z owocami kaki

Składniki:

  • 2 kaki
  • 4 mandarynki
  • 1 jabłko

Przygotowanie:

Wydrąż z kaki cały miąższ, dodaj obrane mandarynki i jabłko. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.


Risotto z kaki

Składniki:

  • ½ szkl. ryżu brązowego
  • ½ szkl. soku jabłkowego
  • ½ szkl. wody
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub miodu
  • 1 pomarańcza
  • ½ kaki
  • ½ granatu
  • 1-2 figi
  • 2 suszone morele
  • cynamon

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej oliwę i wsyp ryż. Po chwili wlej wodę i sok, dodaj cynamon i miód – zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 min. Gdy płyn zostanie wchłonięty dodaj pokrojone morele, gotuj dalej. Na koniec dodaj ziarenka granatu, pokrojony miąższ pomarańczy, pokrojone figi i kaki. Wymieszaj i wyłóż na talerz.


SMACZNEGO!

Autor tekstu: mgr Ilona Maślanka

dietetyk – Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów

poradnia dietetyczna rzeszów


Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij