Czosnek, imbir i kardamon to przyprawy, które znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, a dodatkowo są idealne jako dodatek do potraw w chłodne jesienne wieczory. Dlaczego? W ich skład wchodzą związki, które wykazują właściwości wpływające na poprawę pracy układu odpornościowego. Jesień to okres, kiedy w szczególności jesteśmy narażeni na spadek odporności oraz ryzyko złapania infekcji, dlatego przedstawiamy kilka prostych zastosowań przypraw szczególnie pożądanych w diecie w okresie jesienno-zimowym.
.Czosnek zawiera związek allicynę, która wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne. Znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni, jako dodatek do sosów sałatkowych, zup, po dania jednogarnkowe
i dania mięsne. Jakie są jego najprostsze zastosowania, które polubi każdy? Przedstawiamy kilka propozycji.
i warzywami, warzywnych słupków, sałatek czy jako dodatek do kanapek.
sok z cytryny, sól, pieprz cayenne, natka pietruszki. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i przyprawy, posyp natką pietruszki. Nadaje się świetnie jako dodatek do kanapek lub grzanek.
.
Imbir zawdzięcza swoje działanie przeciwzapalne zawartości gingerolu- olejku eterycznego nadającego specyficzny smak i zapach tej przyprawie. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty, czy zup kremów.
1 goździk, sok z 1 pomarańczy, wrząca woda. Do zaparzaczki wsyp herbatę, dodaj imbir, goździk i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 3 minuty do zaparzenia. Przecedź, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Przelej do filiżanki.
z warzyw, 1 łyżeczka startego imbiru, sól, pieprz, papryka ostra lub słodka, pestki dyni.
W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i chwilkę smaż. Gdy cebula się zeszkli do garnka dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Po minucie dodaj bulion (w ilości, aby przykryło warzywa) i duś do miękkości, aż dynia zacznie się rozpadać. Zawartość garnka zmiksuj blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość dopraw imbirem, solą
i pieprzem oraz papryką słodką lub ostrą, dokładnie wymieszaj. Podawaj z grzankami czosnkowymi i pestkami z dyni.
.
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.