POD LUPĄ – Płatki śniadaniowe cz. II
24 października 2017
Okrągła, owalna lub podłużna, czyli…DYNIA
26 października 2017
Pokaż wszystkie

PRZYPRAWY WZMACNIAJĄCE ODPORNOŚĆ JESIENIĄ

Przyprawy na odporność

Czosnek, imbir i kardamon to przyprawy, które znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, a dodatkowo są idealne jako dodatek do potraw w chłodne jesienne wieczory. Dlaczego? W ich skład wchodzą związki, które wykazują właściwości wpływające na poprawę pracy układu odpornościowego. Jesień to okres, kiedy w szczególności jesteśmy narażeni na spadek odporności oraz ryzyko złapania infekcji, dlatego przedstawiamy kilka prostych zastosowań przypraw szczególnie pożądanych w diecie w okresie jesienno-zimowym.

Przepisy z przeprawami na odporność

.Czosnek zawiera związek allicynę, która wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne. Znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni, jako dodatek do sosów sałatkowych, zup, po dania jednogarnkowe
i dania mięsne. Jakie są jego najprostsze zastosowania, które polubi każdy? Przedstawiamy kilka propozycji.

  • Sos czosnkowy (przepis na 1 porcję): 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opcjonalnie 1 łyżeczka majonezu light. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt, opcjonalnie majonez light i przyprawy. Sos jest idealny do naleśników z kurczakiem

    i warzywami, warzywnych słupków, sałatek czy jako dodatek do kanapek.

  • Pasta z awokado à la guacamole (przepis na 1 porcję): ¼ awokado, 1 ząbek czosnku,

    sok z cytryny, sól, pieprz cayenne, natka pietruszki. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i przyprawy, posyp natką pietruszki. Nadaje się świetnie jako dodatek do kanapek lub grzanek.

  • Oliwa czosnkowa: 1 szklanka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 5 ząbków czosnku. Czosnek obierz, 2-3 ząbki czosnku posiekaj, a pozostałą część wrzuć w całości do przygotowanej butelki/słoika. Zalej oliwą z oliwek. Odstaw na 48 godzin, po tym czasie przecedź do butelki/słoika za pomocą lejka. Przechowuj w ciemnym miejscu. Oliwa czosnkowa jest świetnym dodatkiem do sałatek, pizzy czy grzanek.

garlic-618400_960_720

.

Imbir zawdzięcza swoje działanie przeciwzapalne zawartości gingerolu- olejku eterycznego nadającego specyficzny smak i zapach tej przyprawie. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty, czy zup kremów.

  • Herbata z imbirem: 1 łyżeczka liści czarnej herbaty, 2 plasterki obranego korzenia imbiru,

    1 goździk, sok z 1 pomarańczy, wrząca woda. Do zaparzaczki wsyp herbatę, dodaj imbir, goździk i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 3 minuty do zaparzenia. Przecedź, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Przelej do filiżanki.

  • Krem z dyni z imbirem (przepis na 2 porcje): 600g dyni, 1 cebula, 1 łyżka masła, bulion

    z warzyw, 1 łyżeczka startego imbiru, sól, pieprz, papryka ostra lub słodka, pestki dyni.

    W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i chwilkę smaż. Gdy cebula się zeszkli do garnka dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Po minucie dodaj bulion (w ilości, aby przykryło warzywa) i duś do miękkości, aż dynia zacznie się rozpadać. Zawartość garnka zmiksuj blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość dopraw imbirem, solą

    i pieprzem oraz papryką słodką lub ostrą, dokładnie wymieszaj. Podawaj z grzankami czosnkowymi i pestkami z dyni.

ginger-1191945_960_720

.

  • Kawa z kardamonem: espresso, kardamon, mleko. Do espresso wsyp szczyptę mielonego kardamonu, zamieszaj. Mleko spień i wlej do kawy.
  • Masala Chai – indyjska herbata z mlekiem i przyprawami (2 porcje): 300 ml wody, 300 ml mleka, 2 łyżki czarnej herbaty Assam, 4 łyżeczki brązowego cukru (można zastąpić miodem), 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki kardamonu, ½ łyżeczki imbiru, kilka goździków, gwiazdka anyżu. Wszystkie składniki z wyjątkiem herbaty i miodu (jeśli go używasz) umieść w niewielkim garnku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut, nie dopuszczając do wykipienia. Po upływie wyznaczonego czasu, zdejmij garnek z ognia i dodaj liście herbaty. Zamieszaj i parz przez około 5 minut. Przecedź przez sitko i wlej napój do kubeczków. Jeśli zamiast cukru używasz miodu, dodaj go gdy napój trochę przestygnie, ponieważ pod wpływem temperatury straci on swoje właściwości zdrowotne.

cardamom-2244253_960_720

 

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij