Zdrowe przepisy na Święta Bożego Narodzenia
21 grudnia 2016
Sezon na…fasolkę szparagową
13 lipca 2017
Pokaż wszystkie

Co z tym jajem ?

Małymi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, a ich nieodłącznym elementem są jajka. Dziś to właśnie o nich napiszemy kilka słów. Zastanowimy się dlaczego jajka są symbolem nowego życia? Jakie wartości odżywcze są ukryte pod skorupką? Czy jajek powinniśmy unikać czy urozmaicać nimi naszą dietę nie tylko od święta?

 

 

Jajko jest produktem pochodzenia zwierzęcego, które stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka. Zawiera w sobie wszystkie aminokwasy egzogenne czyli takie, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Z tego względu białko jaja kurzego zostało uznane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za białko wzorcowe. Już spożycie jednego jajka pokrywa 25% zapotrzebowania osoby dorosłej na pełnowartościowe białko. Jajo zawiera niemal wszystkie substancje potrzebne do rozwoju i funkcjonowania organizmu. Być może właśnie dlatego jest uznawane za symbol nowego życia.

jajko surowe

Średniej wielkości jajko waży około 50g. Blisko ¾ jego masy stanowi woda, a białko to 12,5% jego zawartości. Więcej białka znajdziemy z żółtku niż w białku. Tłuszcz stanowi 10,7% jego zawartości i ulokowany jest w żółtku jaja. Tłuszcze występujące w jajku charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, z uwagi na stosunek nienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych kwasów wynoszący 2:1. W żółtku jaja występują kwasy tłuszczowe, w tym DHA- odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, lecytyna – odgrywająca rolę w tworzeniu ścian komórkowych, cholina –odpowiadająca m.in. za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego i metabolizm wątroby, ksantofile- barwniki pełniące rolę przeciwutleniaczy, a także substancje o działaniu przeciwbakteryjnym. W jajku znajdują się niemal wszystkie witaminy, za wyjątkiem witaminy C oraz wiele składników mineralnych jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez, cynk, sód i potas. Oprócz szeregu substancji białkowych, tłuszczów i witamin, jajko jest najlepiej przyswajalnym źródłem luteiny, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, chroni oczy przed degradacją plamki żółtej oraz przed zaćmą. Wartości odżywcze jajka gotowanego zostały przedstawione w tabeli.

Jajko gotowane

100g (2 sztuki)

50g (1 szuka)

Energia

155 kcal

78 kcal

Białko

12,6 g

6,3 g

Tłuszcz

Kwasy tłuszczowe nasycone

10,6 g

3,3 g

5,3 g

1,7 g

Węglowodany

Cukry proste

1,1 g

1,1 g

0,6 g

0,6 g

Błonnik

0 g

0 g

Sól

0,3 g

0,2 g

Jajko jest również źródłem cholesterolu. Jedna sztuka dostarcza około 200-215 mg tego związku. Jednak jajka powinny stanowić uzupełnienie, a nie główny składnik diety, dlatego przy dobrze zbilansowanym żywieniu jajka nie będą miały wpływu na wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Obecnie polskie zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia nie podają żadnych ograniczeń dotyczących spożycia jaj u zdrowej osoby dorosłej. Wyjątek dotyczy osób z cukrzycą czy chorobami układu krążenia, u których poziom cholesterolu powinien być kontrolowany. Jajka stanowią cenne źródło składników odżywczych, a najkorzystniej jest spożywać je gotowane na miękko. W trakcie krótkotrwałej obróbki termicznej tracą najmniej składników odżywczych i są łatwo trawione i wykorzystywane przez organizm. Nie bez znaczenia jest również jakość spożywanych jaj, dlatego przy zakupie zwracajmy uwagę na ich oznaczenia. Pierwsza cyfra kodu informuje o systemu hodowli kur i oznacza:

  • „0” – jajko z produkcji ekologicznej

  • „1”- jajko z chowu na wolnym wybiegu

  • „2” – jajko z chowu ściółkowego

  • „3” – jajko z chowu klatkowego

Jajka stanowią źródło cennych składników: pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Z tego względu jajka powinny gościć na naszych stołach nie tylko od święta.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij