Musy owocowe
13 lutego 2020
Słodycze, czyli największy grzech dietetyczny
19 lutego 2020
Pokaż wszystkie

Dieta Pudełkowa

dieta w pudełku

Dieta pudełkowa to tak naprawdę dieta przygotowana przez firmę cateringową. Pacjent, a właściwie klient wybiera określoną kaloryczność diety oraz ilość posiłków. Firmy oferują liczne pakiety w zależności od potrzeb. Można skorzystać z usług w wybrane dni lub podjąć stałą współpracę. Jeśli zdecydujemy się na korzystanie z diety pudełkowej za określoną cenę codziennie, otrzymamy posiłki zapakowane w pudełeczka. Dieta pudełkowa to trend ostatnio bardzo promowany przez osoby publiczne i dlatego coraz bardziej zyskuje na popularności.

Dieta pudełkowa ma oczywiście swoje wady i zalety.

Zalety diety pudełkowej:

Wygodna forma, porcja posiłków jest odpowiednio przygotowana w specjalnych pojemniczkach, najczęściej możemy wybrać opcje 3, 4 lub 5 posiłków.
Sami możemy określić, w jakie miejsce chcemy otrzymać zestaw posiłków, nie musimy specjalnie jechać do danej firmy i odbierać go osobiście.
Nie musimy przeznaczać dodatkowego czasu na robienie zakupów, stanie w kolejkach w sklepie i przygotowywanie posiłków.
Znacznie mniejsza możliwość dojadania, mamy dokładnie wyliczone posiłki, nie zostaje nam dodatkowa porcja np. sałatki w lodówce, na którą mamy ochotę, oglądając film wieczorem.
Dobre rozwiązanie dla osób nielubiących gotować lub bardzo zapracowanych, którzy większość swojego dnia spędzają w pracy.
Łatwiejsze zachowanie regularności posiłków, brak problemu np. w sytuacji, gdy nie mamy czasu przygotować posiłku lub zrobić zakupów.
zdrowa dieta pudełkowa

Wady diety pudełkowej:

catering dieta w pudełkach
Nie mamy wpływu na to, co jemy, więc taka dieta może być mało interesująca.
Nie ma możliwości wymiany posiłku na inny zestaw, jeśli nie mamy, na coś ochoty jesteśmy zmuszeni i tak dany posiłek zjeść, często może okazać się, że proponowane smaki nie trafiają w nasze gusta.
Często proponowane diety to typowe diety redukcyjne, mniejsza możliwość doboru diety w przypadku występowania jednostek chorobowych lub w sytuacji wystąpienia alergii pokarmowych, gdzie konieczne jest odpowiednie zbilansowanie poszczególnych składników.
Konieczność odgrzewania posiłków np. w mikrofali, brak możliwość zjedzenia posiłku bezpośrednio po jego przygotowaniu, często potrawy mają zmieniony zapach poprzez zastosowanie plastikowego opakowania.
Nie mamy wpływu na jakość użytych surowców, zwykle firmy nie podają informacji na temat swoich dostawców, z jakich upraw czy hodowli są dane produkty, nie możemy kontrolować świeżości oraz zasad higieny, w jakich posiłki są przygotowywane.
Cena diety, za gotowe posiłki zapłacimy dużo więcej w porównaniu do gotowania samemu, najtańsze pakiety to koszt ok. 1300-1500 zł za miesiąc, lecz im większe potrzeby klienta tym cena wzrasta.
To dieta głównie dla osoby, która mieszka sama, w sytuacji posiadania rodziny dieta pudełkowa jest mało ekonomiczna.
Dieta pudełkowa zazwyczaj trwa krótki okres, a później występują trudności z utrzymaniem efektu, brak wykształcenia odpowiednich nawyków żywieniowych, korzystając z gotowych posiłków, nie mamy wiedzy na temat wykorzystywania odpowiednich technik kulinarnych ani informacji, w jaki sposób wybierać produkty w sklepie.
Brak możliwości kontrolowania efektów diety i wprowadzania ewentualnych, indywidualnych zmian w diecie, może okazać się, że wybrana kaloryczność nie jest dla nas odpowiednia i pomimo wprowadzonych restrykcji nie uzyskujemy pożądanych efektów.
Trudności z doborem odpowiedniej firmy cateringowej, nie każda współpracuje z wykwalifikowanym dietetykiem, a to przede wszystkim on powinien dobierać szczegółową dietę, jej kaloryczność i rozkład mikro- oraz makro- elementów.

Podsumowując, dieta pudełkowa jak każda inna dieta ma swoje wady i zalety. Jednakże oprócz wygody i oszczędności czasu nie dostrzegamy innych wyraźnych plusów. Podejmując decyzję o zmniejszeniu masy ciała, należy wziąć pod uwagę, że nie wystarczy odpowiedni ujemny bilans energetyczny. Cały proces odchudzania powinien opierać się na zmianie nawyków żywieniowych, aby po zakończeniu całego procesu nauczyć pacjenta, jak powinien komponować swoje posiłki. Pacjent, współpracując z dietetykiem, otrzymuje szczegółową informację jak przyrządzać posiłki, jakie techniki kulinarne należy wykorzystywać, na co zwracać uwagę czytając etykiety produktów spożywczych. Nie należy zapominać także o stałym motywowaniu pacjenta na regularnych wizytach kontrolnych.

Mając na uwadze powyższe informacje, sam wybierz czy wolisz wygodę, czy jednak chcesz poświęcić trochę więcej czasu i pracy na proces osiągania idealnej masy ciała, ale z trwalszymi efektami.

Autor tekstu: mgr Dorota Cieśla

dietetyk kliniczny Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów

poradnia dietetyczna rzeszów

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij