Obecnie coraz większa liczba osób ma kłopot z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Problem ten stanowi duże zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia miliony Polaków. Ponadto popularność kobiet w rozmiarach XXS i umięśnionych mężczyzn doprowadza nie jednego do poważnych problemów w utrzymaniu diety i zachowaniu silnej woli w walce z nadmiarem kilogramów.
W sytuacjach, gdy zawodzi leczenie dietetyczne, aktywność fizyczna i terapia farmakologiczna na pomoc przychodzi poradnia metaboliczna, specjalizująca się diagnozowaniem i leczeniem nadwagi i otyłości metodami chirurgicznymi. Co więcej chirurgiczne leczenie otyłości znana również jako bariatria polega na trwałym i znacznym zmniejszeniu żołądka. Przed zabiegiem należy przejść kwalifikację, którą dokonuje zespół specjalistów lekarz, dietetyk i psycholog. Jeśli chodzi o skuteczność leczenia zachowawczego u osób z BMI>35kg/m2 wynosi 5-10%, natomiast operacie bariatryczne cieszą się nawet 80% skutecznością.
Pacjent 4-6 miesięcy przed operacją musi zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe i przejść na dietę odchudzającą i dopiero w momencie ubytku masy ciała, taka osoba jest kwalifikowana do dalszego etapu. W przypadku, gdy pacjent nie wykazuje chęci zmiany swoich starych nawyków żywieniowych, nie wprowadza aktywności, operacja nie ma najmniejszego sensu i jest odwoływana.
Wskazania do chirurgicznego leczenia otyłości: |
Otyłość III stopnia (BMI>40kg/m2) |
Otyłość II stopnia (BMI>35kg/m2) + dodatkowe choroby związane z nadwagą np. cukrzyca, nadciśnienie, choroba wieńcowa, zespół obturacyjnego bezdechu sennego lub ciężkie zwyrodnienie stawów. |
Etapy kwalifikacji pacjentów:
Konsultacja z lekarzem prowadzącym (ocenia stan pacjenta i kwalifikuje go do operacji oraz zleca potrzebne badania) |
Konsultacja kardiologa (ocenia stan układu sercowo-naczyniowego oraz istnienie chorób towarzyszących nadwadze/otyłości) |
Wizyta konsultacyjna z psychologiem (wspiera pacjenta oraz pomaga nauczyć jak prawidłowo walczyć ze zbędnymi kilogramami) |
Konsultacja z dietetykiem (analizuje codzienną dietę pacjenta, zbiera pomiary i ocenia stan odżywienia) |
Wizyta konsultacyjna z chirurgiem (wybiera najlepszy i najbezpieczniejszy rodzaj zabiegu) |
Konsultacja z anestezjologiem (wybiera odpowiednie znieczulenie) |
Badania – pomiar masy ciała, ocena stanu zdrowia i innych chorób (cukrzycy, nadciśnieniu, chorób nerek, wrzodów, chorób wątroby) |
By-pass żołądkowy |
W górnej części żołądka wytwarzany jest niewielki zbiornik, który łączy się z jelitem cienkim. Zabieg wykonywany jest laparoskopowo i powoduje zmniejszoną ilość wchłanianych kalorii. |
Balon żołądkowy |
Do żołądka zostaje wprowadzony silikonowy balonik, wypełniony solą fizjologiczną, powodujący uczucie sytości. Balonik po 6 miesiącach zostaje usunięty. |
Opaska żołądkowa |
Na żołądek zostaje założona silikonowa opaska, rozdzielająca narząd na dwie części. Przy tym rodzaju operacji wymagane jest stosowanie diety półpłynnej. |
Mankietowa resekcja żołądka |
Część żołądka zostaje wycięta, a pozostała mieści ok. 150ml pokarmu. Niestety pacjent po tej operacji może spożywać rozdrobnione pokarmy w niewielkich ilościach. |
Wyłączenie żołądkowo-trzustkowe |
2/3 żołądka zostaje wycięte, a jelito cienkie podzielone na trzy części. Jest to najrzadziej przeprowadzana operacja bariatryczna |
Dietetyk kliniczny specjalizuje się żywieniem człowieka w trakcie choroby. Posiada wiedzę na poziomie żywienia pacjentów na różnych stadiach choroby, może przyspieszyć leczenie, rekonwalescencje i spowodować jak najszybszy powrót do zdrowia. Również rolą dietetyka klinicznego jest udzielenie porad żywieniowych, zdrowotnych oraz pomoc w wypracowaniu dobrych nawyków żywieniowych. W wielu jednostkach chorobowych odpowiednia dieta jest tak naprawdę podstawą leczenia.
Zadaniem dietetyka jest:
Dietetyk kliniczny powinien uzyskać wykształcenie na uczelni wyższej. Bardzo ważne jest ciągłe pogłębianie swojej wiedzy na konferencjach i kursach. W związku z tym, każdy pacjent powinien być traktowany indywidualnie, a dieta dostosowana do jego stanu zdrowia, wieku, płci, wzrostu, masy ciała, aktywności oraz preferencji. Dlatego dieta stworzona przez dietetyka klinicznego powinna być dokładnie zbilansowana i różnorodna, a to wszystko dzięki zebranemu wcześniej dokładnemu wywiadowi żywieniowemu i przeanalizowaniu wyników badań.
Pamiętajmy by wybierać mądrze i wcześniej sprawdzić wykształcenie reklamujących się dietetyków, gdyż zły wybór może ciągnąć za sobą konsekwencje.
Autor tekstu: mgr Dorota Cieśla
dietetyk kliniczny Gabinet Dietetyczny Vital Rzeszów
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji
Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.